Niels Hoekman aangehouden

Gepubliceerd op 22 mei 2025 om 17:24

Amsterdam, 22 mei 2025,


Op donderdagochtend 22 mei is Niels Hoekman in de vroege ochtenduren, rond 05:00 uur, aangehouden door een speciale eenheid van de politie, te weten de Dienst Speciale Interventies (DSI). De exacte aanleiding voor zijn aanhouding is op dit moment nog niet door de autoriteiten bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat politie en Openbaar Ministerie nu tot actie zijn overgegaan.

Hoekman kreeg de afgelopen periode veel publieke aandacht, met name van personen die zich slachtoffer voelen van misstanden binnen de jeugdzorg. Via sociale mediaplatforms zoals TikTok verwierf hij een aanzienlijk bereik, onder meer door vrijwel dagelijks livestreams te verzorgen waarin hij sprak over vermeende wantoestanden binnen het jeugdzorg systeem.

Deze uitlatingen werden echter veelal gedaan zonder gedegen feitelijk onderzoek of onderbouwing. In livestreams werden deelnemers met afwijkende meningen regelmatig belachelijk gemaakt of verwijderd. Daarnaast zou Hoekman medewerkers van jeugdzorginstellingen hebben beledigd. Zijn gedrag heeft mogelijk nadelige gevolgen gehad voor jongeren die met hem in contact stonden.

Er heeft zich tevens een ernstig incident voorgedaan waarbij een compagnon van Hoekman een minderjarige zou hebben geadviseerd om te stoppen met het gebruik van voorgeschreven medicatie. Kort daarna werd deze jongere in zorgelijke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Er bestaat een vermoeden dat dit het gevolg is van het staken van de medicatie op advies van Hoekman en zijn naaste kring.

Gerechtelijke procedures en sommaties

Op 19 mei 2025 heeft de Rechtbank Almelo een contactverbod van één jaar opgelegd aan Hoekman, naar aanleiding van een kortgeding aangespannen door zijn ex-partner. Hoekman mag geen contact opnemen met haar, behalve via haar advocaat of jeugdzorg, en is verboden informatie over haar en hun kinderen via sociale media te verspreiden. Daarnaast moet hij alle bestaande berichten over haar binnen tien dagen verwijderen. Ook geldt een gebiedsverbod rondom diverse locaties, waaronder haar woning en het kinderdagverblijf. Bij overtreding kan een dwangsom tot €50.000 worden opgelegd. Hoekman is niet verschenen tijdens de zitting, waarna de rechter de vorderingen toewijst.

Ook Stichting Jeugdrecht heeft op 5 en 8 mei 2025 formele sommaties laten uitbrengen via een gerechtsdeurwaarder aan Hoekman. Hierin werd Hoekman dringend gesommeerd om per direct te stoppen met het verspreiden van misleidende en eenzijdige informatie over de jeugdzorg. Stichting Jeugdrecht overwoog tevens een kortgedingprocedure.

Op dit moment zijn er nog weinig details bekend over de precieze aanleiding van de aanhouding van Hoekman. Wel blijkt dat meerdere personen aangifte tegen hem hebben gedaan, onder wie verschillende journalisten die zich geconfronteerd voelden met bedreigingen. Ook zou een politieagent aangifte hebben gedaan wegens smaad en laster. De inzet van de Dienst Speciale Interventies (DSI) bij zijn arrestatie wijst erop dat er mogelijk meer achter deze zaak schuilgaat. Naar verwachting zal Hoekman op vrijdag 23 mei 2025, of uiterlijk na het weekend, worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, indien de officier van justitie besluit zijn voorlopige hechtenis te verlengen.

Stichting Jeugdrecht roept alle individuele personen, bewegingen, groepen, jongeren en kinderen met klem op om per direct te stoppen met het verspreiden van persoonlijke gegevens (doxing) van derden. Doxing is strafbaar gesteld onder artikel 285d van het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast zijn ook smaad en laster strafbaar volgens de artikelen 261 en 262 van het Wetboek van Strafrecht.

Het verspreiden van onjuiste of beschadigende informatie kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor betrokkenen, maar brengt ook juridische consequenties met zich mee voor potentiële daders. Bovendien kunnen dergelijke handelingen civielrechtelijke nadelen veroorzaken voor minderjarige kinderen die in de jeugdzorg verblijven.