
Amsterdam, 22 juli 2025,
Op dinsdagochtend 22 juli is Niels Hoekman, bekend van zijn felle kritiek op jeugdzorg via sociale media, opnieuw aangehouden door de politie. De aanhouding vond plaats in opdracht van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM). De reden voor zijn hernieuwde arrestatie is nog niet officieel bevestigd, maar alles wijst erop dat Hoekman de voorwaarden van zijn eerdere schorsing uit voorlopige hechtenis heeft overtreden.
Schorsing na eerdere detentie
Hoekman zat sinds 22 mei 2025 vast op verdenking van onder andere bedreiging, smaad en laster van diverse journalisten en andere betrokkenen. In juli besloot de Raadkamer van de rechtbank hem onder voorwaarden vrij te laten. Zo mocht hij onder meer geen contact opnemen met betrokkenen en geen opruiende of beledigende uitingen doen op sociale media.
Volgens bronnen rondom het onderzoek heeft Hoekman zich niet aan deze voorwaarden gehouden, wat vermoedelijk heeft geleid tot zijn hernieuwde aanhouding. Mogelijk heeft hij opnieuw uitlatingen gedaan op platforms als TikTok of Telegram, waarin hij mensen beschuldigde of aanviel die betrokken zijn bij onder andere jeugdzorgtrajecten.
Geen advocaat, maar wel invloedrijk
Hoewel Hoekman soms wordt gepresenteerd als juridisch (ervarings)deskundige, is hij geen advocaat. Wel heeft hij zich het afgelopen jaar actief bemoeid met jeugdzorgzaken van derden. Zijn rol is daarmee omstreden. Aanhangers zien hem als een klokkenluider die misstanden aan de kaak stelt, terwijl anderen hem beschuldigen van het verspreiden van desinformatie, het aanzetten tot wantrouwen tegen instanties en het beïnvloeden van kwetsbare gezinnen.
Ook Stichting Jeugdrecht beschuldigt hem publiekelijk van het verspreiden van desinformatie, het aanzetten tot wantrouwen tegen instanties en het beïnvloeden van kwetsbare gezinnen.
Eerder dit jaar leidde een incident tot ophef op sociale media, waarbij een gezin werd geadviseerd door mensen uit Hoekmans netwerk om een kind te laten stoppen met het innemen van diens medicatie. Kort daarna moest het kind met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis.
Eerdere maatregelen
Op 19 mei 2025 legde de rechtbank hem op verzoek van zijn ex-partner een contact- en publicatieverbod op, inclusief een gebiedsverbod rondom haar woning en het kinderdagverblijf van hun kind. Bij overtreding van dat vonnis riskeert hij een dwangsom van €50.000. Ook ontving Hoekman eerder sommatiebrieven van onder andere Stichting Jeugdrecht, waarin hij werd opgeroepen te stoppen met het verspreiden van bedreigende en valse informatie.
Zijn arrestatie op 22 mei 2025 werd uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies (DSI), wat aangeeft hoe serieus het OM zijn gedrag inmiddels neemt.
Vervolg
Het is nog niet bekend wanneer Hoekman opnieuw zal worden voorgeleid aan de Raadkamer van de rechtbank. Justitie onderzoekt meerdere strafbare feiten, waaronder bedreiging (artikel 285 Sr), smaad en laster (artikelen 261-262 Sr). Of er nog andere strafbare feiten worden onderzocht door justitie, is nog onduidelijk. Stichting Jeugdrecht sluit dit in elk geval niet uit.
Stichting Jeugdrecht blijft benadrukken dat het delen van privé-informatie van hulpverleners en betrokkenen, ook via sociale media, niet alleen immoreel maar ook strafbaar is. De bescherming van minderjarigen en professionals in de jeugdzorg verdient volgens de organisatie prioriteit boven publieke lastercampagnes.